În perioada 14-18 noiembrie 2022, echipa de implementare a Proiectului „Parcurile arheologice din zonele urbane ca instrument de dezvoltare locală durabilă - ArcheoDanube”, împreună cu arhitectul șef al Chișinăului, Svetlana Dogotaru se află în vizită de lucru în orașul Ptuj, Slovenia.
Deplasarea delegației oficiale de la Chișinău are loc în contextul organizării celei de-a 6-a ședințe a Comitetului de Supraveghere și desfășurării Conferinței finale a proiectului ArcheoDanube.
Evenimentul a fost deschis de Stephen Halligan, reprezentantul Secretariatului Comun al Programului Transnațional Dunărea și responsabil de monitorizarea proiectului din partea insituției financiare.
La eveniment au participat partenerii proiectului din cele 14 țări, aceștia au împărtășit rezultatele și experiențele obținute, au discutat provocările prin care au trecut și acțiunile realizate cu eforturi comune.
Printre rezultatele cheie obținute în cadrul acestui proiect se evidențiază:
?Planurile Arheologice locale dezvoltate în 10 orașe ale parteneriatului;
?Strategia ArcheoDanube pentru un turism arheologic de succes;
?E-manual pentru Managementul proiectelor de punere în valoare a siturilor arheologice urbane și integrarea cu turismul durabil, proiecte pilot implementate în cele 10 orașe.
Echipa de implementare de la Chișinău a ținut să treacă în revistă rezultatele obținute pe parcursul implementării proiectului. Astfel, pe parcursul anului 2022, au fost organizate 3 workshop-uri locale; ateliere de lucru de tip ThinTank, cu participarea partenerilor din România; a fost elaborat Planul Arheologic Local pentru zona adiacentă Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, cunoscută generic sub numele de „Visterniceni”; iar pană la sfârșitul proiectului va fi finalizat Proiectul arhitectural și identitatea vizuală al viitorului Parc arheologic.
Printre subiectele abordate se mai remarcă arheologia urbană, parcuri arheologice, turismul cultural, arheoturism, noile generații și dezvoltarea orașelor.
De menționat că, Proiectul ArcheoDanube este co-finanțat de Uniunea Europeană și este implementat la Chișinău de către DGAURF, în perioada: 01 ianuarie - 31 decembrie 2022, drept urmare a Deciziei Consiliului Municipal Chișinău nr. 12/2 din 23.11.2021.