Consultarea prealabilă în cadrul procesului de elaborare a Strategiei de dezvoltare m. Chișinău

La Chișinău a fost organizată consultarea prealabilă cu populația municipiului, în cadrul procesului de elaborare a Strategiei social-economice de dezvoltare a municipiului Chișinău. La eveniment au fost prezenți locuitorii capitalei, consilieri municipali, arhitecți locali și experți din alte domenii. Participanții au fost divizați în mai multe grupuri de lucru și au analizat subiectele principale de dezvoltare și amenajare a municipiului, sub ghidajul echipei de specialiști din Federația Rusă.


În cadrul consultării prealabile, participanții împreună cu specialiștii, au abordat diverse subiecte și au generat idei cu privire la:


- Amenajarea albiei râului Bâc;

- Crearea zonelor verzi noi în oraș;

- Renovarea fondului locativ;

- Formarea clasificatorului instituțiilor de învățămînt mediu;

- „15 minute de accesibilitate pietonală” - compilarea unei liste de elemente ale infrastructurii sociale primordiale;

- Identificarea noilor conexiuni pietonale, rute de transport public și a căilor pentru transportul privat.


„Avem nevoie de un plan de amenajare a teritoriului, este un prim pas de determinare a viziunii de dezvoltare a pilonilor sociali, economici, demografici, tot absolut ce este important pentru construirea unei comunități. Chișinău este în aria metropolitană, cu o aglomerație foarte mare, care trebuie să aibă o viziune foarte clară de dezvoltare. În baza acestei viziuni, urmează să fie elaborat, elaborat Planul Urbanistic General sau mai bine zis, reactualizarea temei și tot ce se conține în el.” a precizat Ion Ceban, Primarul General al municipiului Chișinău.

La eveniment, au fost prezenți specialiștii din Federația Rusă, care se află în a treia vizită la Chișinău și lucrează la partea a doua a Planului împreună cu responsabilii din Primărie.


„Compania noastră în consorțium cu Primăria municipiului Chișinău, elaborează Strategia social-economică de dezvoltare a orașului Chișinău. În 2020, am îndeplinit prima etapă de lucru, unde am colectat date și informații. Acum, suntem în etapa a doua de creare a Strategiei și anume partea de scriere a proiectului, unde vom indica viitoarele schimbări în infrastructură și amenajarea care va fi în Chișinău. Acest document este foarte important pentru viitorul și dezvoltarea unui oraș.”, a afirmat Iulia Zubarik, Fondatoarea Biroului de Planificare Urbană „Master’s Plan”, Moscova.


Toate opiniile generate de către locuitorii capitalei, au fost colectate, analizate și luate în calcul de către experții, care elaborează Strategia de dezvoltare a municipiului Chișinău.


„Cu suportul experților/ colegilor din Federația Rusă noi am schimbat un pic această abordare pentru crearea Strategiei și a Planului. Elaborarea acestor documente este bazată pe o consultare cât mai largă, la prima etapă, au fost implicați toți actorii din municipiul Chișinău: de la experți, specialiști de dezvoltare urbană, arhitectură, transport, până la oamenii simpli - locuitorii orașului care au o serie de probleme, viziuni, necesități și așteptări de la oraș.”, a transmis Victor Chironda, Viceprimarul municipiului Chișinău.

La elaborarea Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău se lucrează din luna iunie 2020, iar procesul presupune o amplă documentare în domeniu.


„Planul de amenajare a teritoriului pentru orice localitate este un document strategic foarte important, aici se stabilesc direcțiile de dezvoltare a localității, în cazul dar, a municipiului Chișinău împreună cu localitățile de metrofi, suburbiile orașului. Se stabilesc direcțiile de dezvoltare a orașului, principalele puncte de atracție, se identifică cum va funcționa schema circulației și multe alte lucruri care trebuie stabilite la nivel strategic pentru municipiu.”, a punctat Svetlana Dogotaru, Șefa DGAURF a Consiliului municipal Chișinău.


Evenimentul a întrunit aproximativ 20 de participanți, care au lucrat în mai multe grupuri de lucru, unde și-au expus și analizat, împreună cu echipa, ideile și propunerile pentru Strategia social-economică de dezvoltare a municipiului Chișinău.


„În calitate de strateg, sunt foarte încântată, că municipiul Chișinău abordează și implementează astfel de proiecte. La fel, bucură faptul că avem susținerea colegilor noștri din Federația Rusă și București, care au venit să împărtășească din experiența lor și să aducă ceva nou pentru orașul nostru.” a menționat Elena Radu, Expertă în strategii de branding, Chișinău.


Planul de amenajare a teritoriul municipiului este un document important care va stabili viziunea și prioritățile de dezvoltare a municipiului, precum și proiecte concrete cu planuri de acțiuni pe o perioadă lungă de timp.57 afișare0 comentariu