Discuții privind situația din domeniul construcțiilor din Chișinău

Mai mulți arhitecți, reprezentanți ai companiilor de construcții, activiști civici, consilieri municipali, deputați și alți actori interesați au participat marți, 28 septembrie, la o ședință privind situația din domeniul construcțiilor din capitală, care a fost organizată de Primăria municipiului Chișinău și Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare.

Timp de peste patru ore, participanții au discutat despre problemele existente în domeniul dezvoltării urbane și au făcut mai multe recomandări către autorități și dezvoltatorii imobiliari.

Totodată, în discursul din debutul evenimentului, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a amintit despre elaborarea documentației de urbanism.

„Suntem pe ultima sută de elaborare a Strategiei de dezvoltare socio-economică și spațială a municipiului Chișinău. În câteva săptămâni urmează să intrăm în dezbateri publice pe acest subiect. Va fi disponibil în limbile română, rusă și engleză. Sper ca toată lumea să poată lua act și să vadă care sunt prevederile și pilonii de dezvoltare a orașului. Concomitent, suntem într-o licitație internațională de achiziționare a serviciilor de consultanță privind elaborarea sau actualizarea Planului urbanistic general. Noi am transmis solicitări de participare de sine stătător sau în consorțiu la toate misiunile diplomatice pe care le avem pe teritoriul UE sau în Est, ca să încurajeze companiile de proiectări să participe. Am inițiat recent, după multe proceduri birocratice, actualizarea și definitivarea Planului urbanistic zonal Centru”, a precizat edilul.

Organizatorii și participanții la ședință au convenit ca astfel de întruniri, în cadrul cărora să fie examinate problemele din domeniul construcțiilor din capitală, să se desfășoare o dată la trei luni. De asemenea, urmează să fie creat un Consiliu consultativ de dezvoltare a orașului pe lângă primar, Consiliul urbanistic pe lângă DGAURF, dar și să fie automatizat procesul de emitere a actelor permisive. În același timp, DGAURF va fi reorganizată, iar specialiștii au fost îndemnați să ocupe funcțiile vacante din cadrul acesteia.


61 afișare0 comentariu