(INTERVIU) Iulia Zubarik, despre elaborarea Strategiei de dezvoltare

În cadrul unui interviu acordat Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, Iulia Zubarik, managing partner al Biroului de planificare urbană „Master's Plan”, a oferit mai multe detalii despre elaboratorii Strategiei de dezvoltare socio-economică și teritorială a municipiului Chișinău, a povestit cum au fost împărțite activitățile, cum a fost colaborarea cu reprezentanții DGAURF, dar și care au fost cele mai sensibile subiecte abordate în procesul de elaborare a proiectului.


De ce a decis „Master’s Plan” să elaboreze Strategia de dezvoltare socio-economică și teritorială a municipiului Chișinău?


Suntem implicați în proiect de un an. Sperăm că Strategia va fi aprobată până la sfârșitul anului, vor fi desfășurate consultări publice. Desigur, toți sunt curioși să afle ce companie este aceasta, ce birou de planificare urbană elaborează Strategia orașului Chișinău, aflându-se la Moscova. Compania pe care am creat-o acum 10 ani se numește „Master’s Plan” și noi ne specializăm în elaborarea planurilor urbanistice mari în orașul Moscova, Regiunea Moscova și în regiuni. În acești 10 ani de existență pe piață, au fost elaborate foarte multe proiecte, multe master planuri, inclusiv ale unor orașe, printre care și pe Insula Sahalin. Pentru Moscova noi realizăm un volum foarte mare de documentație, care se numește dezvoltarea proiectelor de planificare a teritoriului. Documentația planului urbanistic este aprobată de administrația Moscovei, de aceea noi știm cum trebuie să fie elaborată pentru a fi aprobată și de către locuitori, și de către administrație, inclusiv, desigur, primar. În urmă cu un an, chiar mai mult, noi am auzit că este planificată elaborarea Strategiei orașului Chișinău și am propus serviciile noastre în calitate de elaborator. Au avut loc destul de multe negocieri, discuții, am vorbit și despre necesitatea de a organiza un concurs internațional privind Strategia, dar am ajuns la concluzia că e mai bine de creat un consorțiu puternic decât să fie pierdut încă un an pentru desfășurarea concursului, deoarece această procedură durează și necesită bani, spre deosebire de o comandă directă.


Cum a avut loc procesul de lucru în toată această perioadă, de la colectarea datelor și până la finalizarea proiectului?


Noi am inițiat elaborarea proiectului în septembrie 2020, când abia au fost deschise hotarele, am zburat la Chișinău cu escală la Istanbul, înapoi a fost la fel. Situația epidemiologică era foarte complicată. Totuși, noi am aterizat la Chișinău, unde ne-am aflat o săptămână, am purtat multe tratative, discuții, interviuri cu experți. Totodată, trebuie să menționez că, timp de patru luni, reprezentantul nostru s-a aflat la Chișinău și a colectat date inițiale. Am constatat că Irina Brasnueva, arhitect principal, care este angajata mea de multă vreme, este originară din Chișinău și a fost gata să petreacă patru luni în orașul ei natal, să se ocupe de colectarea datelor inițiale, diverse sondaje și interviuri. Desigur, inițial, noi nu știam ce oraș e acesta, caracteristicile sale, de aceea am început cu un sondaj de amploare, am chestionat circa 2500 de persoane. Au fost sondaje online și pe stradă. Am organizat 100 de interviuri cu experți din diverse domenii: afaceri, conducere, dar și, pur și simplu, cetățeni activi, am discutat și cu actori, și cu prezentatori TV, excursioniști, profesori, sportivi, antreprenori, bineînțeles, cu administrația orașului, dezvoltatori, producători, cu oameni din domeniul turismului, IT, medical etc. Peste două-trei luni s-a format tabloul complet a ceea ce reprezintă Chișinăul. Suplimentar, am efectuat lucrări privind identitatea orașului Chișinău, din ce se compune. Identitatea trebuie să fie dezvoltată, pentru ca orașul să se poată dezvolta integral. Prima etapă a inclus ceea ce am povestit: colectarea datelor inițiale, analize, interviuri, sondaje, iar a doua – elaborarea Strategiei. Noi am împărțit procesul în câteva componente: prima – blocul economic, care include concluziile privind direcțiile spre care noi recomandăm ca orașul să se dezvolte, a doua – având în vedere că Strategia nu e doar de dezvoltare socio-economică, dar și teritorială, noi am propus peste 10 proiecte concrete pentru orașul Chișinău: să fie demarat un proiect de renovare a fondului locativ, adică să fie demolat fondul locativ învechit, să fie mutați oamenii în casele noi, respectiv, să fie construite case de locuit în locul celor demolate. Am propus proiectul „City”, în dreapta râului Bâc. Am propus un cod vizual pentru unele su