Proiect de restaurare a Centrului Național de Creație Satul Moldovenesc-Buciumul

Centrul Național de Creație Satul Moldovenesc-Buciumul ar putea fi restaurat. Un proiect-pilot în acest sens a fost prezentat marți, 22 iunie, la workshopul „Urban Talks”, organizat în cadrul proiectului AGORA - Advanced coGeneration Options for Reintegrating local Assets, finanțat de UE prin Programul de Cooperare Transnațională pentru regiunea Dunării, al treilea apel de proiecte, care s-a desfășurat la Centrul de dezvoltare a industriilor creative „Artcor”. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice și ai societății civile.


Potrivit managerului proiectului, șeful interimar al Secției construcții în zone protejate din cadrul Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, Victor Buzu, reabilitarea construcțiilor existente ale Centrului Național de Creație Satul Moldovenesc-Buciumul ar putea include: restaurarea elementelor din lemn, ancadramentul ferestrelor și ușilor clădirilor existente; reabilitarea pavilioanelor existente; restaurarea cuptoarelor tradiționale; amenajarea teritoriului și restaurarea beciurilor subterane, cu posibilitatea extinderii pe vertical pentru crearea unor spații de coworking, huburi creative sau IT.

Totodată, scuarul existent va fi curățat și parțial vor fi plantați copaci decorativi, conform unui proiect de amenajare a teritoriului, cu efectuarea lucrărilor de toaletare a arborilor existenți care prezintă un interes dendrologic. După o restaurare completă, proiectul va găzdui o zonă culturală cu arhitectură tradițională moldovenească, un parc deschis publicului larg, care ar permite găzduirea unei piețe artizanale sezoniere și o zonă de atelier/incubator.Pentru definitivarea funcționalității finale a terenului și a imobilelor existente, care ar permite elaborarea unei schițe de proiect și, ulterior, a unui proiect de execuție, urmează a fi realizat un studiu de fezabilitate, precum și o expertiză tehnică a structurilor existente.

22 afișare0 comentariu