Specialiștii DGAURF au finalizat prima rundă a cursurilor de instruire QGIS

Specialiștii din cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare au încheiat vineri, 30 iulie, cursul de instruire „Introducere în infrastructura de date spațiale și QGIS”, care a fost lansat luni, 26 iulie, fiind organizat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul Programului „Comunitatea Mea”.


Pe parcursul celor cinci zile, participanții la curs s-au familiarizat cu geoportalul informațional geografic GIS-local, au studiat informații despre softul open-source QGIS, posibilitățile acestuia și modul de aplicare în diferite domenii de activitate profesională, precum și avantajele față de softurile comerciale. Totodată, specialiștii DGAURF au aflat mai multe informații despre proiecțiile cartografice, au realizat conexiuni la serviciile geospațiale web, au învățat să construiască obiecte spațiale de tip linii, punct și poligon, dar și să lucreze cu tabelele de atribute ale obiectelor spațiale. În același timp, participanții la curs s-au familiarizat cu modul de prezentare, vizualizare și analiză a informației geospațiale, iar la final fiecare a realizat câte o hartă.


După realizarea exercițiului practic și susținerea examenului teoretic, toți participanții au fost promovați pentru cursul avansat de studiere a sistemelor geoinformatice.


QGIS este un Sistem de Informații Geografice profesionist, ușor de utilizat, cu sursă deschisă, fiind bazat pe aplicații gratuite.


Remarcă: Pentru eficientizarea procesului de dezvoltare și gestiune a sistemelor informatice geografice în sectorul public (GIS Local), Uniunea Europeană, împreună cu UN-GGIM, încurajează utilizarea platformelor de Tehnologii Informaționale gratuite cu sursă deschisă QGIS (Open-Source Software OSS) pentru schimbul de informații și experiențe. GIS-Local este o aplicație recomandată de UE pentru îmbunătățirea managementului patrimoniului public și asigurarea unui proces transparent și eficient în administrațiile publice locale din Republica Moldova.


Vedeți și: (INTERVIU VIDEO) Stela Alexei, despre avantajele geoportalului GIS-Local


Proiectul privind pilotarea platformei Sistemului Informațional Geografic de Nivel Local (GIS-Local) în Administrația Publică Locală din Moldova (proiect-pilot APL Chișinău GIS-Local) se implementează în conformitate cu Memorandumul de înțelegere încheiat între Primăria mun. Chișinău și Programul USAID „Comunitatea Mea” (CM), semnat în data de 14 februarie 2020.

„Comunitatea Mea” este un program USAID, inițiat în anul 2018, cu o durată de 5 ani, care are scopul de a stimula guvernarea locală să devină mai eficace, transparentă și responsabilă față de membrii comunității și să îmbunătățească capacitățile autorităților publice locale (APL) de a răspunde necesităților cetățenilor. Unul dintre obiectivele prioritare ale Programului CM este de a sprijini aleșii locali și angajații APL în efortul de îmbunătățire a practicilor de management financiar eficient și maximizare a potențialului veniturilor APL, concomitent cu creșterea calității serviciilor prestate, inclusiv asigurarea unui management de gestionare a finanțelor publice și al patrimoniului în mod corespunzător.


Proiectul GIS-Local este unul dintre instrumentele și soluțiile inovatoare bine definite și promovate de Programul CM ce ajută autoritățile publice locale să ofere cetățenilor servicii de calitate într-o manieră eficientă din punct de vedere al costurilor și asigurării transparenței, respectiv să impulsioneze dezvoltarea durabilă și să îmbunătățească climatul de afaceri local.

Sistemul va permite gestionarea proceselor de reglementare a regimului proprietății funciare într-o manieră transparentă și eficientă, cu respectarea procedurilor prevăzute de legislația funciară și cadastrală, concomitent vor fi create servicii de date spațiale (WMS și WFS) pentru vizualizarea și descărcarea datelor pentru proiectanți și utilizatorii GIS Local.

142 afișare0 comentariu